Endnu et tabu-indlæg – Fysioterapeut til rytteren

Endnu et tabu-indlæg – Fysioterapeut til rytteren

10. marts 2020 0 Af Karina Nymark

Først og fremmest: Hvor er det fedt at være marts måneds blogger, det gør mig så glad! Jeg har (som mange andre) haft 4 travle dage i Herning, så derfor kommer dette indlæg med fysioterapi til ryttere lidt sent. Men det gør det bestemt ikke mindre relevant: Er ryttertræning mega ”hyped” i tiden? Ja. Er der en grund til det? Igen – Mega meget ja.

 

Tabu – Nobody’s perfect darling!

Jeg sidder ikke lige på hesten. (OMG – sagde hun lige det højt?!) – Ja det gjorde hun.

Jeg har haft problemer med at bruge mit højre sædeben, og det forplanter sig i de heste jeg rider. Jo mere jeg er blevet opmærksom på problemet, jo mere mening begynder alting at give for mig. Så jeg tog tyren ved hornene og bestilte tid hos en dygtig uddannet fysioterapeut (og hestefysioterapeut). Jeg er faktisk nogenlunde lige i min overkrop, min krop har været god til at kompensere (som fyssen sagde…). Det kunne derudover konkluderes, at mit bækken er placeret skævt/forkert på hesten, og derfor får jeg ligesom “løftet” mit højre sædeben lidt.

Alt dette og en del mere, fik jeg at vide i min udredning hos EqPhysio.dk og jeg kan kun anbefale at man får sig selv tilset af en fysioterapeut på den måde.

 

 

 

Hvordan skal hesten kunne fungere korrekt, hvis ikke vi selv fungerer korrekt?

Jeg har mange skavanker, som jeg ikke vil kede jer med. Men det relevante er at jeg i mange år har ignoreret disse, fordi det ikke har påvirket min ridning (direkte).
Men….
Jeg er blevet mere og mere bevidst om, at jeg ikke er i så god kontakt med mit højre sædeben under ridningen. Og da jeg havde en ufrivillig afsidning i efteråret, gik det da også op for mig hvor elendig en balance jeg egentlig har, så snart min krop kommer ”ud af kurs”.


Så hvad gør man når det går op for en, at man er blevet et ret skravlet individ, der ikke længere kan ride så optimalt som ønsket? Man tager da til kiropraktor!

…Men hvad gør man så, når kiropraktoren finder ud af problemet, men ikke hvorfor problemet egentlig opstår? Ja, så stopper man hos kiropraktor. Og så ringer man til en fysioterapeut (med ride- og hesteforståelse)!

Vores kroppe er fantastiske, og vi lærer at kompensere for både det ene og det andet for at kunne fungere bedst. Man kan ikke rette op på et problem, før man ved (og anerkender) at det er der. Nogle gange tror man bare, at man kan mere eller at man er bedre til noget fysisk, end man egentlig er. Sådan havde jeg det.

 

Så mere fokus på rytteren: Vi kræver en masse af hestens fysisk i træning, (Jeg mener i øvrigt stadig mange undervurderer vigtigheden i hestens fysik), men hvad med os selv? Hvordan skal hesten kunne fungere korrekt, hvis vi ikke selv fungerer korrekt?

Der findes kun meget meget få mennesker, der er helt lige og i balance. Lidt ligesom heste; der er dælme langt imellem de heste der skåret ud 100% korrekt i samtlige lemmer. Så husk lige på igen, det er en styrke at kende sine svagheder!

Jeg har tidligere skrevet et indlæg omkring det at italesætte sine svage sider, og jeg går ind for at tale åbent om alt. Læs indlægget her

 

 

 

 

Handling bag ordene, yeah!

Hvordan muger du ud? Eller fejer? Kan du muge ud med greben både i højre og venstre hånd? Jeg kan afsløre at jeg er højrehåndet, og at jeg er elendig til alt med venstre! Men det er godt at øve sig i, og det er en sjov test. Prøv evt. at lav en konkurrence i stalden om hvem der kan muge hurtigst ud, med modsatte hånd. Det er både sundt og sjovt!

 

Jeg bestemte mig for at jeg ville mine besværligheder under ridningen til livs; jeg kan ikke holde ud at have viden om at noget ikke fungerer optimalt, uden at gøre noget ved det.

Jeg kontaktede derfor Charlotte Amby fra EqPhysio.dk og spurgte om hun snart kom ud i mit området. Det gjorde hun heldigvis og jeg fik bestilt en tid.
Jeg var så heldig at kunne låne den unge hest Friis’ Chablis så jeg kunne få lavet mig en rytteranalyse. Jeg havde virkelig brug for, at en fagperson kom og så mig på en hest og hjalp mig med mine fysiske udfordringer.

Valget faldt på EqPhysio fordi jeg havde hørt godt om Charlotte Amby der er i firmaet. Jeg vidste at jeg ville have en autoriseret(!) fysioterapeut ud; altså en uddannet fys, og ikke en certificeret eller lignende.  Jeg havde brug for at få en professionel ud, så jeg kunne være 110% sikker på at det jeg fik at vide var korrekt. Og så skulle det ligeledes være en person der også var hestefysioterapeut og som selv var rytter: Charlotte fra EqPhysio opfyldte alle disse krav.

 

Video fra udredning med EqPhysio.dk

 

 

Min udregning til hest med fysioterapeut

Jeg fik nogle rigtig gode ting ud af min rytteranalyse. Jeg kan kun anbefale at man bruger den smule penge på sig selv, og får det gjort. Jeg blev meget mere kropsbevidst under EqPhysios analyse, og fik gode råd med på vejen som gav mening for mig.

Det endte med jeg både red med bolde under armene og krydselastikker på (kan vi lige tale om, hvor mega sød og tålmodig Friis’ Chablis på 3,5 år er? 😀 ). Det var en god oplevelse og det er noget helt andet at få hjælp når man sidder på hesteryg, ift. på briks. Jeg kom dog også på briksen efterfølgende, og de øvelser vi gennemgik gav super meget mening ift. at komme de udfordringer jeg har i sadlen til livs.

Jeg har nu sammensat mit eget træningsprogram, med balance- og stabilitetsøvelser samt styrkeøvelser og ”sidetræning” fra EqPhysio.dk. Jeg har kombineret det med et par andre øvelser og gode råd fra min kæreste, der er uddannet personlig træner. Så nu har jeg et full body program med fokus på optimering af min ridning, yes!