Mavesårsguide #2 – Undersøgelse og medicinering

Mavesårsguide #2 – Undersøgelse og medicinering

11. februar 2022 Af Karina Nymark

Ved du hvordan et mavesår ser ud og hvad mavesårsmedicin gør? Da min hest fik konstateret mavesår sidste forår, foregik det ret meget sådan her:
Dyrlæge ankom til stalden, hørte mig til hestens symptomer; Troede ikke på hesten havde mavesår, fordi den ingen kliniske symptomer havde. Han bedøvede hesten, fik kamera ned i hestens mave, klagede over skum i mavesækken og at han derfor ikke kunne se noget, drejede kameraet en kvart omgang og udbrød et “uuuhf”.
Herefter sagde han “jah, det er aktivt”, kiggede lidt videre, trak kameraet ud, spurgte om jeg ikke lige ville sende ham en mail med hvilket apotek jeg ønskede medicin sendt til, og så kørte han.

  • Jeg fik ikke at vide hvad jeg skulle medicinere eller hvordan.
  • Jeg fik ikke at vide hvordan jeg skulle forholde mig til det videre forløb.
  • Faktisk fik jeg slet ingenting at vide. Men jeg havde min faglighed, heldigvis.

 

Jeg ønsker ikke at andre skal stå i samme situation, eller begå de fejl jeg lavede af ren og skær uvidenhed, dengang. Så nu kommer der et blogindlæg med “do and don’t” ift. medicinering, samt meget andet.

Dette blogindlæg er andet indlæg i “Mavesårsguide”. Vil du være lidt klogere på hvad mavesår er og hvorfor det kommer, kan du læse mere her: Mavesårsguide #1

Du kan også se et kort resumé af min hoppe Rexonas forløb på min Instagram Nymark_heste

Nymark Heste

 

 

Mavesår og medicinering

Mavesår hos heste kan kun konstateres via én ting: Gastroskopisk undersøge af hestedyrlæge.

Det er rigtigt at der er nogle “trickerpunkter” osv, som massører, fysser deslige kan trygge på, og hvis hesten kommer med en reaktion kan det være tegn på mavesår. Ligesom at der findes fysiske tegn på at hesten har mavesår såsom diarre eller kolik, grim pels, at hesten ikke æder op, stereotypisk adfærd osv.

Så nu kommer der nok lidt en løftet pegefiner, men lad mig lige slå fast én gang for alle: Der findes kun én måde at konstatere om en hest har mavesår eller ej: Og det er ved at den faster i 10-12 timer, og din dyrlæge laver en kikkertundersøgelse for at se mavens slimhinde. That’s it.
Jeg har hørt nogle dyrlæger gerne vil hestene faster i helt op til 16 timer, men det skulle ikke længere være nødvendigt. De sidste timer er dog helt fastende, dvs. hesten har heller ikke adgang til vand.

 

Pain Face

Jeg har hørt rigtig mange hesteejere undskylde med, at deres heste med alvorlige pain-face, vægtproblemer og/eller unormal adfærd ikke har mavesår, fordi deres massør har sagt at det har den ikke.
Al respekt til massører, men man kan ikke sige om en hest har sår i mavens slimhinde, uden at man har haft kamera nede for at se om der er sår i mavens slimhinde.

Min hoppe er et godt eksempel på dette. Hun havde pain face, that’s it. Hun var “frisk” “vild” “åndssvag” “varm” “vanvittig” “en gloabe”, “så spøgelser” “sensibel”og hvad jeg ellers har hørt folk (og jeg selv til tider) kalde hende. Men i virkeligheden var hun bare en stakkels hest i konstant high-alert, fordi hun havde mavesår.

Hvis ikke i kender til Pain-Face, vil jeg bare hurtigt vise jer 3 fotos af Rexona, og et foto af pain-face fra en videnskabelig artikel om emnet (har sat linket ind til sidst i blogindlægget) Det i skal hæfte jer ved, er især trekanten over øjnene, der ses tydeligt på disse fotos.

   

 

Grader af mavesår

Mavesår inddeles i sår i hvid non-glandulær del og sår i rød glandulær del – Eller sår i begge. Ligeledes kan man finde sår/polypper ved åbningen til tolvfingertarmen.

Som nævnt i tidligere blogindlæg er sår i hvid del “fodringsrelaterede” og sår i rød del “stressrelaterede”. De fodringsrelaterede sår inddeles  grader 0-4, og det er af min opfattelse at det er lidt forskelligt af dyrlæge til dyrlæge, hvordan de forskellige grader tolkes. Men 0 er ingen mavesår, det er alle enige om. Grad 4 er for nogen dyrlæger “dybe/blødende mavesår” og andre har udtalt (blandt anden dyrlæge Nanna Luthersson) at grad 4 er mavesår i en sådan grad, at der er risiko for at der går hul på mavesækken (kort fortalt). Uanset, er 4 i den slemme ende af skalaen.

Der er også en variabel i, om sår i den røde inddeles ligeledes inddeles i grader 0-4, eller ej. Hvis de inddeles i grader, er skalaen den samme som i den hvide del.

 

Rexonas mavesår som eksempel

Her er nogle fotos af min hoppe Rexonas mavesår fra maj 2021. I papirerne har dyrlægen der undersøgte hende noteret “grad 3 mavesår”. Hun havde blødende sår i margo plicatus og ellers ikke i den hvide del. Dette sår var til gengæld stort og aktivt (vi kunne nærmest se hvordan det blødte fra det, i den korte tid vi gastroskoperede). Der ud over havde hun flere mindre sår i den røde del af mavesækken, enkelte der blødte lidt/næsten blødte, og så “polypper/hævelser” i mundingen til tolvfingertarmen.

 

Medicin

Har hesten mavesår, skal den medicineres. Mavesår går ikke væk af sig selv, og du kan ikke “urte-fodre” dig ud af det. I værste tilfælde opnår man der dannes en masse arvæv, og så er man lige vidt. Så altså, mavesårsheste skal have medicin. De to slags “produkter” der ordineres er omeprazol og antepsin. Og de må ikke gives samtidig.

 

Hvad er omeprazol

Omeprazol er en “protonpumpehæmmer”. Det er ofte pasta, og er et (fuldstændig vanvittigt) dyrt produkt, der er nødvendigt for at få mavesår til at hele. Det kan kun fås via recept fra din praktiserende hestedyrlæge.

Produktet heler sårene i hvid del af mavesækken, men hvis ikke årsagen til sårene er fundet, kommer sårene igen så snart behandlingen stopper. Det har altså ingen “langtids” virkning.

Omeprazol har ligeledes en virkning på sår i rød del. Men sårene i den glandulære del er i et mere syreholdigt miljø, hvilket gør det sværere for omeprazolen at få lov at virke korrekt.

 

Hvad gør Omeprazol?

Produkter såsom Gastrogard eller Equinor (pasta) er omeprazol. Omeprazol hæmmer syreproduktionen i mavesækken (protonpumpehæmmer), og derfor får sårene i mavens slimhinde ro fra syren til at kunne hele.

Vigtigt at vide når du giver omeprazol:

Pastaen skal gives på tom mave, eller på ”så tom mave som muligt”. Anbefalingerne går derfor på at give pastaen om morgenen, hvor hestens mave oftest er mest tom. Herefter bør der gå en time før hesten fodres, så omeprazolen kan få lov til at virke.

Dosering bør ske efter kg. anvisning på tuben, og der skal trappes ud. Jeg har talt med flere dyrlæger ift. Equinor, som er det jeg bruger til min mavesårshest. Udtrapning bør ske i minimum 1 uge (jo længere behandling, jo længere udtrapning er mit indtryk), og bør bestå af halv dosis af normalt.

 Jeg har personligt talt med flere hestedyrlæger, der alle har nævnt: Giv på tom mave og undlad at fodre indtil 1 times tid efter.
Flere har stillet spørgsmålstegn ved dette. Jeg har ikke kunne finde noget peer previewed på den del endnu, men hvis jeg bruger min sunde fornuft: Omeprazol hæmmer syreudskillelse, og giver “plads” til sårene kan hele, fri fra mavevæsken/syren. Når vi fodrer, så bliver syren aktiv, og der udskilles muligvis også mere syre. Hvis omeprazol skal have mulighed for at virke, kræver det at der går en rum tid fra det er givet, til der fodres. Bare min egen lille hypotese.

 

Vedrørende prisen kan jeg fortælle at 5 kasser med Equinor (hvilket svarer til en måneds fuld behandling for min 550kg. hoppe) kostede 3.952,75kr. i februar i her i Vestjylland. 

 

Antepsin

Antepsin er hvide piller der – ifølge min hest – smager ganske dårligt, og som indeholder virkestoffet sucralfat. Produktet kan fås i håndkøb i mindre mængder af gangen (2 pakker med 60 piller i hver) Produktet er lavet til human brug hvorfor indlægssedlen henvender sig til human brug.

 

Hvad gør Antepsin

Antepsin nedsætter ikke syresekretionen som omeprazol, men ”aktiveres af syre” som min dyrlæge så fint siger det. Antepsin hjælper med at hele sårene i mavens slimhinde, og såvidt jeg kan læse mig frem til, er man ikke helt afklaret på hvordan det præcist foregår.

Vigtigt at vide, når du giver antepsin:

Hvor omeprazol skal gives på så tom e mave som muligt, må antepsin gerne gives sammen med foder. Pillerne må også gerne knuses og puttes i foderet (jf. ”min” dyrlæge februar 2022. Man kan også sige, om vi knuser pillerne først, eller hesten tygger dem i munden, giver muligvis samme resultat).

Pillerne må ifølge den dyrlægeklinik jeg spurgte gerne kommes i mash, men det blev understreget at mashen skal udfodres med det samme.

Antepsin-Tip: Ift. at knuse pillerne har jeg stået og hakket dem med skærebræt og kniv. Pillerne sviner, der er hvid pulver over alt, og man føler sig mest af alt som en deleted scene fra “Breaking Bad“.  Min kæreste stod så og beundrede synet en dag, hvortil han pludselig siger: “Hvorfor bruger du ikke en hvidløgspresser til dét der?”
Sååååå nu bruger jeg altså en hvidløgspresser til at presse pillerne i stykker med, og giver det ovenpå foderet lige inden hesten skal æde. #selvtak

 

Antepsin og syreneutraliserende medicin må ikke gives samtidig, da det modvirker hinanden. Det er derfor virkelig vigtigt at Omeprazol og Antepsin ikke gives for tæt på hinanden, og slet ikke samtidig.

Dyrlægen der er inde over min hoppes ret svære forløb, gav mig besked på at der skulle gå mindst 4 timer imellem Equinor (omeprazol) og antepsin. Et råd jeg rigtig gerne vil give videre, da jeg de første 3,5 måneds medicinering af min hoppe, gav antepsin i morgenfoderet efter jeg havde givet Equinor. Der er derfor en risiko for, at jeg har udsat min hoppe for medicin til 21.000kr. og at medicinens virkning har ophævet hinanden. Dét ønsker jeg ikke for andre.

Mennesker og hestes maver er ikke ens. Men når det så er sagt, kan man læse i indlægssedlen fra Antepsin at det også frarådes at mennesker tager antepsin sammen med syrereducerende medicin.

Når antepsin behandlingen er færdig, kan man bare stoppe. Der skal i modsætning til omeprazol, ikke trappes ud af antepsin.

Vedrørende pris kan jeg fortælle at 7 pakker (60stk. i hver) antepsin tabletter koster 2.171,40kr. i februar herude i Vestjylland. En hest på 550 kg. skal oftest have 6-7 tabletter to gange dagligt. Ovenstående dosis er til ca. en måned.)

 

Antepsin-tip: Jeg har set folk i facebookgruppen ”Hjælp – min hest har mavesår” har givet hinanden et godt råd til de ekstremt kræsne heste: Knus pillerne til pulver (jeg kan selvsagt anbefale en hvidløgspresser) bland det med vand og tag en større sprøjte og sug det op (f.eks. de sprøjter man kan købe til at give små kattekillinger modermælkserstatning osv.), og sprøjt det direkte ind i hestens mund.

Et andet fif går på næsten det samme:
Står man opstaldet et sted med personale eller hjælpende hænder, kan man lægge knust antepsin klar i en lille pose med sprøjten ved. Når medicinen skal gives, kan personalet suge vand + pillepulver op, og sprøjte det direkte i hestens mund. På denne måde kan man bedre forberede medicinen til dagen efter, og holde øje med tidspunkterne.

 

Målet helliger midlet

Men altså, husk lige: I forhold til medicinering og mavesår, så helliger målet midlet. Jeg kan se og høre, at folk gør tingene på mange måde, og det er ikke det hele der er lige efter bogen. Men his det er det som funhgerer for netop den hest, så skidt pyt. Jeg vil til enhver tid sige, at der ingen regler er uden en undtagelse, og at ”lidt” medicin er bedre end ingen medicin. For mig som formidler er det bare vigtigt, at alle har muligheden for at kunne se, hvordan tingene skal gøres “efter bogen”. Hvad der fungerer i praksis, er ofte en anden sag.

 

Jeg håber i blev lidt klogere, tak fordi i læste med 🙂 

//Karina Nymark, jordbrugsteknolog 

 

 

Kilder:

https://www.med24.dk/medicin-og-medicare/haandkoebslaegemidler/mave-og-tarmlidelser/mavesaar/antepsin-1-g-60-tabletter 

Link ift. Pain Face: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25082060/ 

https://www.understandingequines.com/post/equine-expressions-of-pain