Ryttertræning – hot or not?

Ryttertræning – hot or not?

4. november 2019 Af Karina Nymark

Jeg har gået med brækket skulderblad, men var trods det til temaaften med EquiFysio.dk om ryttertræning, og rytterens indvirkning på hesten. Her lærte jeg både noget nyt og blev bekræftet i noget jeg allerede vidste, også selvom jeg ikke kunne deltage fysisk i boldøvelserne. Det var en super lærerig og hyggelig aften, og kan anbefale man tager til noget lignende i sit område.

På torsdag skal jeg til clinic på Blue Hors og efterfølgende høre om ryttertræning, og jeg glæder mig allerede!

Jeg kunne desværre ikke udføre alle de øvelser Rikke fra Equifysior.dk viste os til temaaften pga. min brækkede skulder. Men lyttelapperne fejlede ikke noget, og jeg fik også mulighed for at tage lidt notater.

 

Vise ord fra Rikke fra Equifyise.dk: Bryd tabuet, hjælp hinanden og skab dialog om at sidde lige på hesten.

 

Sædeben hva’ for noget?

Vi er udstyret med en rygsøjle der ender i korsben og haleben, og heromkring bækkenet med sædeben på bækkenbund, samt hofteled og lårbensknogle vedhæftet.
Når vi rider, er det vigtigt at vi er lige i kroppen, og at begge sædeben peger nedad. Vi sidder med vægten ligeligt fordelt på hhv. højre og venstre side, hvis vi kan mærke højre og venstre sædeben lige meget, og derudover befinder os lige på hesten.

 

Den vigtige nulpositur: Ret ryggen, skuldrene tilbage og slap af dem. Brystbenet frem – Rikke fra Equifys sagde at vi skulle føle brystbenet ligesom “åbnede sig op”, og det gav god mening for mig. Fald ikke sammen i lænd-ryg-skuldre. Hovedet skal placeres lige over  rygsøjlen (tænk evt. hagen tilbage). Hvis man laver styrke- eller balanceøvelser på bold, skal denne positur holdes under alle øvelser = nulpositur.

  • Man skal altså sidde stille fra navlen og op. Ingen slinger i skuldre eller overkrop.
  • Man skal kunne bevæge f.eks. fod eller schenkel uden at bevæge resten af kroppen.
  • Man kan være for “slasket” en rytter og for spændt en rytter.
  • Rytterens rygsøjle skal være fri og mobil, for kun sådan kan man følge hestens bevægelser og undgå at hæmme dem.
  • Vægten på sædeben: Tryk ned i hhv. højre og venstre balle med din vægt, men uden at rykke på overkroppen (husk nulposituren).

 

Hesten vil gå til den side dit sædeben har vægt på.

Eksempelvis: Rider du højre volte med vægten fortrinsvis placeret på venstre sædeben og vil lave en 10 m. volte (højre om), vil
hesten ikke kunne følge med rundt. Den vil skyde skulderen ud.

 

 

Når du rider

Når du rider ligeud: Lige meget vægt på begge sædeben.

Rundt på volte: Mest vægt på indvendige sædeben.

Øvelse på hest: Rid 8-taller (eller slangegang) og øv at have vægten på indvendige sædeben. Ved slangegang øv at have vægten ligeligt på begge sædeben ved ligeudretningen over midten.

 

 

 

Den halve parade fra temaaften med Equifirst

Den halve parade: (Hold overkrop i nulpositur) “Træk lænden an”/spænd i indre mavemuskler: Nederste ribben og hoften skal ligesom nærme sig hinanden. “Halen ind mellem benene” følelse.

Halv parade er den eneste undtagelse fra nulposituren;
Her “stivnes” lænden nemlig, og det er derfor også vigtigt man giver hurtigt efter igen.  Til temaaftenen demonstrerede Rikke fra Equifysio med en rygsøjle fra et plasticsekelet, rigtig gavnligt for forståelsen. Det er korsetmuskulaturen der bliver trænet, ved de halve parader, idet du bruger mavemuskler og lændemuskulatur.

 

 

Bækkenet kan også bevæge sig fremad

Galopanspring/changementer: I stedet for at trykke ned på sædebenet, skal man bevæge hofte/sædeben fremad. Så i stedet for en nedad bevægelse, er det nu en fremadbevægelse.

 

Øvelse på stol (eller bold): Pres bækkenet i højre/venstre side fremad, kig på dine knæ imens: Forskellen på knæene/afstanden imellem knæene ved bevægelsen, skal være den samme både med venstre knæ længst fremme og højre knæ længst fremme. (Hvis ikke, kan man se at man er mere “mobil” i den en side end den anden.) Husk at bevare din nulpositur under øvelsen.

 

 

(Læg mærke til afstanden mellem knæene)

 

 

 

 

 

Fif fra temaaftenen til at tjekke sig selv på hesten:

  • Brug ridehusspejlet, så du kan se dig selv.
  • Hav altid lige lange bøjler.
  • Klem ikke med lårene når du rider, du sidder ovenpå hestens lunger og hesten vil kun føle sig klemt (Equifysio.dk)
  • Sid lige – tjek i spejlet. Hvis du har siddet skæv over en længere periode, an din hjerne tro du sidder lige, og snyde dig. (Dit balancepunkt vil være forskudt). Derfor skal du tro på dit spejlbillede, (jeg ville også få en second oppinion) for din hjerne vil snyde dig.
  • Når du har redet, kan du tjekke svedmærker på hestens ryg/sadellejet: Sidder svedmærker efter sadelpuderne ens ift. hestens rygsøjle?
  • Når du har redet: Svedmærker i sadlen efter rytterens bagdel; Er mærkerne efter rytterens bagdel ens markeret i sadlen? Ser det ud til markeringen lægger mest til højre eller venstre?
  • Kig på sadlen forsvidsel foran dig, helst efter du har redet et stykke tid idet sadlens placering så er blevet påvirket af din vægt. Ligger sadlen lige over hestens ryg? Flugter det midterste af forsvidslen med hestens manke/man?
  • Tag udgangspunkt i det “sadelemblem” der sidder på sadlen foran i hver side, eller evt. i fortøjsringen; Danner de to mærker en ligebenet trekant op til hestens man?
  • Tjek også efter ridning, om der er kommet et “hulrum” mellem hest og sadel i den ene side (luft under sadlen ved skulderen).

 

 

 

 

Gode steder at få hjælp og inspiration:

  • Rid Bedre TV – Her findes gode videoer med ryttertræning og øvelser.
  • Ridehesten – Her findes flere artikler, nævneværdigt er ECCO samlingen (gode videoer!)
  • Aalborg Sportshøjskole – Her har jeg personligt læst meget inden min temaaften med Equifysio.dk
  • www.rwymdenmark.dk – “Ride Woth Your Mind” Rideblog bl.a. om sædebenets betydning

 

Instagram:

Jeg hedder @Rexonaknn på instagram, og i forbindelse med dette blogemne kan jeg anbefale at tage et kig på:

  • EquiFysio.dk
  • Fit4youdk
  • Fit2Ride
  • DressageToday

Hvis I har en Instagram anbefaling vedr. emnet, så skriv den meget gerne i kommentarerne.

 

Gode google eller Youtube søgeord:
  • Ryttertræning
  • Boldøvelser
  • ECCO samling
  • Pilates øvelser

 

De tre vise ord når du rider: Balance – koordinering – stabilitet

TIP: Der findes en app ved navn “PostureZone” der kan måle om man sidder lige – også på hesteryg.

Jeg synes ryttertræning er HOT, hvad synes du? Vi gennemgik en del øvelser på bold, og jeg har ligeledes selv fundet en del øvelser rundt omkring på nettet. Lad mig vide om der er interesse for at jeg samler dem i et indlæg.

 

Afslutningsvis et smukt foto af mig som jubeloptimist, der prøver at lave boldøvelser i fitness med brækket skulderblad og ukampdygtigt hofteparti. Hair and make-up: Min kæreste 😉