Konsum og fodring – Hestelovgivning

Konsum og fodring – Hestelovgivning

19. januar 2021 Af Karina Nymark

Konsum og ikke konsum, kender du reglerne? Og hvad er de egentlig til for? Er din hest udelukket fra konsum, kan den ikke slagtes, fordi den ikke kan indgå i fødevarer. Den skal derfor aflives og afhentes af Daka.

Er din hest ikke udelukket fra konsum kan den godt slagtes. Der er derimod en række regler, man skal være opmærksom på at overholde, for ikke at få en bøde ved kontrolbesøg.

 

Produktionsdyr vs. hobbydyr

EU har med forordning fra 2015 skærpet reglerne, hvilket ramte alle hesteejere. Konsumreglerne er blevet til, for at sikre fødevaresikkerheden.

Mange hesteejere føler ikke det vedkommer dem, men det kan det godt gøre uden man er klar over det. Det forholder sig nemlig sådan, at alle heste der ikke er udelukket fra konsum, betragtes som produktionsdyr.
Med andre ord er hestene et fødevareproducerende dyr, indtil den dag den udelukkes fra konsum. Her overgår hesten til at være et hobbydyr.

 

Konsum = God foderpraksis

Har man heste der ikke er udelukket fra konsum, skal man overholde reglerne for god foderpraksis hvilket indebærer GML registrering (Good Management Practice).

Det er en registrering jf. foderhygiejneforordningen og man registreres hos Fødevarestyrelsen for et mindre årligt gebyr (i 2020 var det 150kr.). Får man hektarstøtte, er man allerede registreret automatisk.

 

 

Citat fra Seges:
”Ejere af konsumheste, (…) skal indsende et papirskema, som kan udskrives fra fødevarestyrelsens hjemmeside.”

Og fortsat:
”På landbrugsindberetning.dk går du til punktet ”Foder og fødevarer” og udfylder alle relevante punkter.
Punkt 1.1. Omhandler selve registreringen til foder og fodring af fødevareproducerende dyr. Du skal følge reglerne om god produktionspraksis (GMP).
Punkt 1.3. Skal altid udfyldes med Ja, når man har fødevareproducerende dyr.”

 

 

Ting du skal tænke på, hvis du har heste der ikke er udelukket fra konsum

Indgår hesten i konsum, skal man gemme anvendelsessedler (udleveres af dyrlægen ved behandling) i 5 år.

Der må generelt set kun bruges medicin til konsum heste, der er godkendt til heste, hvorfor mange dyrlæger ønsker at udelukke hesten fra konsum. En del af den medicin der bruges til heste, virker på hestene, men er i tidernes morgen kun testet på andre dyr som f.eks. kvæg.

Man må ligeledes kun have medicin stående i max 5 dage, hvorfor dyrlægen også kun må udlevere medicin til 5 dage af gangen.

Har man heste i konsum, skal der skrives logbog på opstaldningsstedet over hvilke dyr der er kommet til og fraflyttet de seneste 5 år.

 

 

Har I yderligere spørgsmål er i som altid velkomne til at skrive. Se evt. mit tidligere indlæg omkring miljøregler når man har heste her.
Det er muligt selv at søge yderligere information via disse links:

Heste (landbrugsinfo.dk)

folder_vigtigeregler_netlow_heste.pdf (ostdansk.dk)