Hvad hesten siger, og hvad hestebranchen hører.

Hvad hesten siger, og hvad hestebranchen hører.

12. juni 2022 Af Karina Nymark

Kender du det, at tingene bare ikke fungerer under ridningen? At hesten bare ikke gør det du beder den om, og at alting driller. At hesten ikke udfører den opgave, du ellers har trænet i hundrede år.

Kender du det, når hesten “skaber sig” og den pludselig ikke gider gå pænt, og er pisse irriterende på vej ind fra fold?

Stock photo

Kender du det, at du har pakket traileren og alt er klar, men så gider hesten pludselig ikke op, selvom den har været læsset hundrede gange før?

Heste kan frustrere os. Og vi kan blive trætte af dem i visse situationer.
For hvorfor fungerer det ikke bare?
Hvorfor gør hesten ikke bare som den plejer?
Hvorfor opfører den sig ikke bare pænt som den har lært?

Årsagen kan være mange. Men én ting er helt sikkert; Der er en årsag, og en god en af slagsen.

 

Hest i boks og GPS i handskerum

Bliver du skide sur når din GPS pludselig vil have dig en anden vej, end du havde planlagt inde i dit hovede? Er du typen der rykker ned af ruden, skælder den ud og smider den ned i handskerummet? Eller øffer du bare for dig selv, og retter ruten til?

GPS’er gør det man har givet dem besked på. Det er lidt det samme med heste; Heste gør det vi har lært dem.

Det er vores ansvar at lære hestene tingene korrekt, og vores ansvar at minimere misforståelser, forstå hesten og få den til at trives bedst muligt. Hestes reaktioner og adfærd er baseret på det den oplever og på tidligere erfaringer, herunder det de har lært.

Jeg har set masser af situationer igennem mine 25 år i hestebranchen, på folk der reagerer overfor hesten, ligesom nogen reagerer overfor en GPS. Straffer hesten fordi hesten udfører en adfærd, personen ikke ønsker. Til sidst ender hesten i handskerummet, nå nej, i en boks, hvor hesten ikke har bedt om at være i første omgang.

Lidt for cheesy?
Måske. Pointen er, at hestens adfærd er hestes måde at kommunikere med os på. Og adfærdsproblemer bliver kun løst, hvis vi lytter.

 

Adfærds-osten

Og apropos “cheese”…

Jeg så et foto af to ”oste” på engelsk (horse conversation på instragram, værd at følge). Jeg tænkte at fotoet var for godt til ikke at blive

oversat og formidlet på dansk (Gem den gerne eller del den, hvis du har lyst 😊 ).

Adfærd hos heste

Det kan nemlig aldrig slås fast nok gange: Der ligger altid en rimelig grund bag hestens adfærd, uanset hvad adfærden er. Det er så op til vores mindset, om vi tilskriver adfærden at hesten ” bare er dum” eller at ”den gør det med vilje fordi den ikke gider” og frasiger os ansvaret. Eller om vi lige trækker vejret, undrer os lidt og stiller spørgsmålet: ”Gad vide hvorfor Musse egentlig opfører sig sådan?”.

Der er helt faktuelle årsager til hvorfor Musse ikke kan være en udspekuleret lille pony, der lægger drilske planer for at undgå at gå til ridning: Hestes hjerner kan nemlig – rent fysisk – slet ikke fungere og tænke på den måde, for den er indrettet anderledes end vores.

 

Adfærd er kommunikation

Vi mennesker kan ræsonnere. Vi kan være eftertænksomme og lave planer. Vi kan lægge to og to sammen i en tankestrøm, og dermed

forudsige hændelsesforløb, hvorfra vi kan handle og påvirke det ønskede resultat. Det bruger vi en del af hjernen til der hedder den Præfrontale Cortex. Og denne del af hjernen er særdeles underudviklet, på grænsen til ikke eksisterende, hos hesten.

Når vi derfor tænker eller siger ting som ”den er fræk nu, den gør dét der fordi den ikke gider”, er det nogle intentioner som vores menneskehjerner tilskriver hesten.

.

Vi mennesker har tendens til at give vores omverden nogle af de samme kognitive kompetencer som vi selv har. Det gælder sig hunde, katte, heste og ja måske også GPS’er. Disse kan alle udsætte os for en adfærd hvor vi føler os såret, stødt eller irriterede, med reaktioner i retningen af ”det kan den ikke være bekendt”.

Men det er en menneskelig tankegang, der forudsætter at hesten har en skjult dagsorden med intentioner om at ”gøre os ondt”. Og disse intentioner kræver en veludviklet præfrontal cortex i hjernen.

Heste er følende dyr, endda anerkendt ved lov (hvorfor man kan undres over den stadig manglende velfærd i både sport og selvsamme

lovgivning). Men når det kommer til adfærd, er det vigtigt at få understreget at vore hjerner er udviklet forskelligt. Vi mennesker kan derfor ikke tillade os at tillægge hesten menneskelig tankegang og egenskaber.

 

Uønsket adfærd bunder ofte i mistrivsel

Heste gør altid det de tror vi vil have dem til, i det omfang deres mentale og fysiske tilstand tillader det.

Og det bringer os ind på ”osten”. For uanset hvor dygtige vi er til at lære heste ting, så bliver indlæringen særdeles vanskeliggjort, hvis ikke hesten trives både fysisk og psykisk.

Hesten kan også have lært noget, som den har været dygtig til at udføre i hundrede år, men pludselig ”vil den ikke”. Det kan skabe frustration hos mange af os hesteejere, tro mig jeg har været der.

Her er det igen vigtigt ikke at blive alt for negativ, men i stedet prøve at aflæse adfærden. Og så zoome lidt ud og ræssoner over situationen;

Er der mon noget i hestens hverdag der har ændret sig, der kan give denne ubalancerede adfærd?
Er der noget der gør at denne hest er psykisk ude af balance?
Har den fået ny foldmakker, ny sidemakker på stald?
Er der kommet nyt staldpersonale, ændrede foder/staldrutiner?
Er hesten blevet flyttet, har den skiftet foder, udstyr, eller andet? Hvis der intet ændret er i management, bør man tænke om hesten har ondt.

Heste er påvirkes af deres omgivelser. De har en række basale behov, der desværre kan være udfordrende at opfylde til fulde i det moderne management vi har om vore heste. De er fra naturens side ikke indrettet til en dynamisk hverdag med mange ændringer vedrørende de grundlæggende behov: Flok, føde, frihed til bevægelse osv.

 

Heste taler til os – vi skal bare have hjælp til at forstå dem

Der er en naturlig årsag til alt hvad heste gør. Mange vil tænke nej efter at have læst denne sætning. Men sandheden er, at uanset hvilken adfærd hesten udfører, så er der en fundamental fornuftig (fra hestens ide af) årsag til, at hesten udfører netop denne adfærd. Adfærden er kommunikation.

Heste kommunikerer med hinanden via adfærd, og de kommunikerer til os via adfærd. Det er derfor vigtigt at vi anerkender det faktum, at heste ikke gør noget for at skade os. De udfører en adfærd for at fortælle os noget. De reagerer på ting og hændelser ud fra deres instinkter, motivation, og erfaringer.

Hvis hesten ikke har det godt enden fysisk eller mentalt, vil dens adfærd og reaktionsmønster være der efter.

Ønsker du at vide mere om adfærd er du altid velkommen til at skrive. Ellers har jeg især 2 bøger på hylderne, der kan være gode:
Equine Behaviour – Principles & Practice
Dyrevelfærd og etik – i husdyrproduktion (Seges)

 

“Adfærdsosten” findes også på min instagram Nymark_Heste hvor den måske er lettere at gemme fra og evt. dele, hvis det er noget du har lyst til.

Adfærd hos heste

 

//Karina Nymark, jordbrugsteknolog med heste i speciale, Equitation Science