Hvad har røde hopper med hestevelfærd at gøre?

Hvad har røde hopper med hestevelfærd at gøre?

4. december 2022 Af Karina Nymark

”Man kommanderer med en vallak, diskuterer med en hingst og skal spørge en hoppe om lov.”
…Eller hvad?

Hvad betyder det egentlig for forståelsen af hestens adfærd, når vi sætter hesten i bås alt efter køn?

 

“Moody-mare” eller “the mare-stare”

Ord og memes er ment i sjov, men hvad sker der hvis dette ”for sjov” bliver en integreret del af hvordan vi ser tingene?

The “mare stare” er et billede af en hoppe med ørene lagt helt ned af nakken, og fortænderne blottet. Med andre ord en hest, der kæmper for at få lov at være i fred.

Denne adfærd er katalyseret af en stressor (som alt andet konfliktadfærd hos heste), hvorfor hesten tyr til angreb. Er det en hest i en boks, er den højst sandsynligt stresset, fordi den ikke får ro nok i boksen/ikke har de basale behov i sit liv dækket korrekt.
Er det ifbm. opsadling, er det med stor sandsynlighed smerterelateret.

Men hvor ligger det sjove egentlig i, at  en “moody-mare” er moody fordi hun er stresset og/eller har ondt?

 

“Det er en hoppe med stort h….”

Jeg tror de fleste har hørt vendingen “det er en hoppe med stort H”. Eller “det er en rigtig rødhåret dame”. Vendinger hvor det er underforstået, at her har vi med en hest at gøre, der udtrykker sig mere end gennemsnittet (og sikkert med konfliktadfærd).

Hopperne skal høre for meget, men jeg har også hørt kønsdiskrimination ved vallakker.

Hvor det med hopper oftest er fordi hesten er udadreagerende (konfliktadfærd), er det med vallakker mere hvis der intet sker, eller ikke sker nok. Så er vallakken højst sandsynligt lidt dum og langsom. Og det kan den jo ikke gøre for. Det er jo en rigtig vallak.

Et studie fra 2020 viste da også, at fleste ryttere vil vælge en vallak som ridehest, (fordi vallakker jo er de nemmeste, ikke?). Men samme studie kom frem til, at der ikke er kønsmæssige forskelle i adfærden hos rideheste. Faktisk viser nogle undersøgelser, at det er tværtimod.

Så hvor kommer denne hoppe-diskrimination fra?
Kunne man tænke, at hvis vi tilgår hoppen med en idé om at den kan modarbejde, at så er der større risiko for, at det er det der sker?

Eller kunne det tænkes, at hvis vi ignorere en adfærd så vil adfærden fortsætte eller slå over i en anden uønsket adfærd i andre situationer? Hvorfor man skaber en “ond cirkel”, fordi der ikke blev taget hånd om hestens kommunikation fra start af.

 

At slå adfærd hen pga. køn, er dårlig velfærd.

Det er meget let at bortforklare uønsket adfærd med, at det skyldes kønnet. Men kan det da ikke være fuldstændig ligegyldigt?

NEJ.

Hvorfor? Fordi hvis vi går med en forudindtagethed omkring, at vallakker er sådan og sådan, og hopper er sådan og sådan, så kan vi glemme at stille os selv de rigtige spørgsmål.

Vi kan glemme at undre os over adfærden, men i stedet bare skyde det hen med, at “det er jo bare hoppenykker”.

Hesten der lægger ører og bider ud efter tovene, når der spændes gjord. “Det har den altid gjort. Det er bare hoppenykker”.

Eller når hesten ikke vil gå frem for schenklen, men i stedet lægger ører af rytterens hjælp, måske svinger lidt med halen? Hesten går bag om benene, og det er ærligt talt skide irriterende. Men ens træner fortæller man bare skal sparke hårdere, for ”det er en rigtig hoppe du rider på, bare spark til hende så hun hører efter”.

Husker man i sådan en situation at tænke på, at det muligvis ikke er fordi hesten er en hoppe?

 

Det er vigtigt “trænerne” er med

Det kan ikke sige nok gange: Vores mindset omkring hestene når vi tilgår dem er uhyre vigtigt. Både for hest

ens velfærd, men også for at opnå et godt resultat i håndteringen.

Derfor er det også vigtigt, at de folk vi lader vores heste omgås med forstår hesteadfærd. Det er vigtigt at de trænere vi bruger, uanset

om det er rideundervisning, trailerlæsning eller noget tredje, forstår sig på hesteadfærd.

Jeg ser dagligt opslag både fra private, men også fra folk der sælger ydelser, hvor hestes adfærd omtales negativt.

Hopper omtales som ”divaer”, de er ”rødhårede hidsige damer” eller ”prinsesser” med dertilhørende ”prinsessenykker”.

De skal derfor måske trænes ”for en fast hånd” man skal ”være lidt bestemt”. Er de sure eller modvillige er det fordi de er hopper med stort H, og skal bare enden skældes lidt ud, tage sig lidt sammen, eller ignoreres.
Fordi de jo er hopper, og hopper er bare lidt sære (eller hvad…)

 

Der er forsket i kønsdiskrimination hos heste

Det er blevet undersøgt hvordan folk generelt opfatter hhv. hopper, hingste og vallakker.
Adfærdstræk som rolig, forudsigelig, let at træne og stole på, blev overvejende tilknyttet vallakkerne. I modsætning blev hopperne opfattet som ”bossy” og med en generel ”dårlig attitude”. De færreste valgte ligeledes en hoppe at ride på til dressurkonkurrencer.

Vores syn og tankegang omkring en hest, påvirker måden vi omgås og håndtere den på.
Jeg har sågar hørt om forsøg hvor man har kunnet se, at rytterens tankegang var vigtig for hvordan rytterens krop og kropssprog fungerede.

Negative/nervøse tanker, satte sig i kroppen, der derefter påvirkede hesten. Både negativt og positivt.

Modsætter den røde hoppe sig når der laves galopanspring? = ”Hvor er den hoppet!” (Eller også har den måske ondt i ryggen?)

Heste man tænker er vanskelige, irriterende eller lignende, kan blive behandlet anderledes – ofte helt ubevidst – end dem man betragter som rolige, pålidelige og afslappede.
Alene fordi vi har fået skabt en forudindtagelse omkring, at hopper er mere sure og modvillige.

Men det er de ikke. Så den tankegang skal vi væk fra.

Hvis vi indirekte har et usundt reaktionsmønster for hestes adfærd begrundet i deres køn,  kan resultere i et velfærdsmæssigt problem. Måske ikke første gang vi undskylder adfærden med kønnet. Men hvad med anden, tredje, fjerde gang?

Hesten får muligvis ikke den opmærksomhed og tålmodighed den har brug for, fordi det ”bare er hoppenykker”. Måske kommer adfærden under ridning, fordi der kræves yderligere træning i en specifik øvelse, så hesten forstår hvad vi ønsker af den? Og ikke fordi det er en dum vallak eller en modstridende hoppe.

Eller måske er hesten stresset i sin boks, og derfor er den sur? Eller den modsætter sig i træningen fordi den er låst i sin lænd, og bør blive undersøgt af en dyrlæge/behandler?

Det er på tide vi gør op med at tilegne adfærd hestes køn, men i stedet spørger os selv: Hvorfor gør hesten, som den gør, i netop denne situation?

 

Kilder til 2 studier om kønsdiskrimination:

2020: Reported Behavioural Differences between Geldings and Mares Challenge Sex-Driven Stereotypes in Ridden Equine Behaviour

2019: It’s all about the sex, or is it? Humans, horses and temperament

 

Desuden findes der artikler om emnet i RidersNotebook udgave 11-20 (forfattet af undertegnede).