Efteråret er her: Undgå kolik – Gode råd til godt management

Efteråret er her: Undgå kolik – Gode råd til godt management

16. oktober 2020 Af Karina Nymark

Efteråret er hvor temperaturen falder. Træerne får sig et smukt gyldent skær, dagene bliver mørkere og mange heste kommer mere på stald.

Det er en årstid med ændringer i hestenes hverdag. Det betyder vi skal være særligt opmærksomme på, hvordan vores management er.

Management definition: Organiseringen og koordineringen af aktiviteterne i stalden

Kolik definition: Samlet betegnelse for smerter i bughulen. F.eks. tarmbetændelse, forstoppelse, gas, tarmdrejning/tarmslyng m.m.

 

Det tykke dyr på fotoet er min ifolede hoppe fra tidlig forår 2020 😉

 

Hvad vi skal tænke på, for at undgå kolik?

Det er ikke alle heste der er lige disponeret for kolik. Nogle heste er meget følsomme overfor ændringer, andre er bedre rustet. Men alle heste kan få kolik. Jeg hører ofte at folk føler, det er  kommet “ud af det blå”.

 

Skift fra sommerfold til vinterfold

Mange heste går på store græsfolde i sommerperioden. Det giver dem mulighed for at bevæge sig efter behov, og søge føde hele dagen. Det giver et lavt stressniveau, og et godt grundlag for et velfungerende fordøjelsessystem.

Hvis vi fjerner hesten fra sommerfold til en mindre vinterfold, er det vigtigt vi tænker på hvilken betydning det har for hesten. Det samme gør sig gældende, hvis hesten kommer mere på boks. Eksempelvis kommer mange hest lige i tiden, ind på boks om natten.

 

Eksempler på scenarier med risikoområder:

  • Hesten kommer på boks om natten, og kan derfor ikke bevæge sig ligeså meget som den kan på fold.
  • Hesten har været vant til at være på græs, men går nu på vinterfold uden græs.
  • Hesten har været vant til at gå på græsfold med masser af græs, men græsset er nu bidt ned og temperaturen er faldet.

 

 

 

Råd nr. 1 for at undgå kolik:
Hesten skal have mulighed for at æde kontinuerligt. Godt med wraphø eller hø er et must for at undgå kolik

 

Hvorfor?

– Fordi hestes fordøjelsessystem er lavet til at spise lidt, men ofte. Dette gælder også ved tildeling af krybbefoderet. Hvis ikke: Risiko for kolik.

– Fordi at hestes fordøjelsessystem har brug for strukturfoder, ellers kan mave- og tarmbevægelserne gå i stå. Dette giver risiko for kolik.

– Fordi at heste har et naturligt behov for fødesøgning. Er der ingen føde, risikerer man de æder træ, jord, og/eller bliver stressede. Dette giver risiko for kolik.

 

 

Halm er ikke grovfoder

Mange bruger “foderhalm” som vinter-grovfoder.  Halm bør ikke anses som foder. Størstedelen af halm er enden svært fordøjeligt eller ufordøjeligt.

En overgang fra letfordøjeligt græs (f.eks. en hest der går på græsfold om dagen) til svært fordøjeligt halm (f.eks. en halmboks om natten, med mange timer uden godt grovfoder), giver højrisiko for kolik.

Halm kan dog godt bruges som beskæftigelse. Eksempelvis giver en halmboks hestene mulighed for at søge “føde”, i modsætning til en spåne/træpilleboks hvor der intet er hesten kan æde.

Hvis man bruger halm, er byghalm lidt mere fordøjeligt (bedre) end hvedehalm. Har man et behov for at holde foderenhederne nede på vinterfoldene,  kan man blande produkterne.

Man kan med fordel blande hø eller wrap op med halm. Det øger fordøjeligheden fordi halmindtaget strækkes, og risikoen for kolik mindskes kraftigt. Nøjsomme heste og ponyer, eller ponyer med sukkersyge eller stofskiftesygdomme, kan have stor fordel af ikke at få ren hø eller wrap.

 

 

 

Råd nr. 2 for at undgå kolik: 
Heste bør få rigeligt med motion og bevægelsesmulighed. Heste bør blive i tilvant rutine, også hvad angår motion.

 

Hvorfor?

– Fordi hesten som individ er lavet til at gå mange kilometer dagligt, og derfor er hele hestens krop indrettet efter dette.
Har du prøvet at stå med en hest med forstoppelse?
Dyrlægen vil bede dig om at gå med hesten, for at få hestens fordøjelse i gang. Dette er der gode grunde til, da hestens fordøjelsessystem har brug for bevægelse for at fungere bedst.

– Fordi hvis hesten ikke kan bevæge sig, så risikerer man at sænke hastigheden for fordøjelsen i tarmene. Hvis man kombinerer dette med svært fordøjeligt halm, sætter man sin hest i højrisiko for kolik.

– Fordi hvis man pludselig lader hesten motionere mindre, så kan der opstå kolik. Især hvis foderet ikke tilpasses den mindre mobilitet.
F.eks. hvis man tager på ferie i en uge eller en weekend, og man derfor ikke får redet. Måske kommer hesten(e) også mindre på fold, fordi man har andre til at passe dem. Men hesten(e) får det samme at æde. Så er den i risiko for kolik.

 

 

 

Råd nr. 3 for at undgå kolik:
Din dyrlæge er nødvendig for at opnå et godt management

 

Hvorfor?

– Fordi at din hest skal have tilset tænder. Dette gælder alle heste, og især ældre heste. Hvis ikke heste kan tygge deres føde ordentligt, sænkes fordøjeligheden. Fordøjelsessystemet starter i munden, med en mekanisk bearbejdning af føden med tænderne. Det er vigtigt hestens kan bruge sine tænder korrekt. Ellers kan det give risiko for kolik.

– Fordi at din hest skal have taget gødningsprøver (evt. med larvedyrkning). Orm i større grad er sundhedsskadeligt for hesten, og fordi vores heste ofte går tæt i moderne hestehold, ses orm ofte. Flere parasitter/orm kan direkte eller indirekte give kolik.  Giv ikke ormekur uden gødningsprøve, da resistens for ormemidler er et stort problem.

 

 

Kort og godt:

 

  • Giv krybbefoder i små doser.
  • Giv grovfoder inden krybbefoder.
  • Sørg for grovfoder på fold og i boks  (hø eller wrap, evt. blandet op med lidt halm).
  • Sørg for at hesten ikke går uden føde i mere end 4 timer. (Grovfoder hele tiden er det bedste.)
  • Sørg for hesten har rent vand til rådighed.
  • Sørg for god mulighed for bevægelse (fold og træning)
  • Begræns halmindtag.
  • Pas på med krybbefoder de dage hesten ikke motioneres. Giv hellere ekstra grovfoder (ikke halm).
  • Få hestens tænder tilset.
  • Hav et godt parasit-management for at begrænse orm.
  • Hold ekstra øje med ældre heste, heste der tidligere har haft kolik samt drægtige hopper.
  • Tag ikke hesten ud af sine faste rutiner ift. motion og foder.